Tag Archives: turism

Mer än bara whiskey och golf

Skottland är självstyrande riksdel inom kungariket Storbritannien, som gränsar till England i Söder, Nordsjön i öster, Atlanten i norr och väster samt Nordkanalen och Irlänska sjön i sydväst. Landet upptar den norra delen av ön Storbritannien och består förutom av den stora landsmassan på fastlandet av över 790 öar av olika storlekar. På den 78 772 km^2 stora skotska landytan bor cirka 5 000 000 människor.

Klimatet i Skottland är i stora drag milt med temperaturer som sällan går under noll på vintern och över tjugo på sommaren. Men den västra delen av landet anses i allmänhet ha svalare, blåsigare och regnigare somrar än den östra delen. I de östra och södra delarna av landet ligger låglandet där den största delen av befolkningen bor, bland annat i huvudstaden Edinburgh, medan det bergiga höglandet ligger i de norra och västliga delarna.

Förutom för att besöka de många unika whiskydestillerierna och vackra golfbanorna är det värt att resa till Skottland för att se de magnifika landskapen som man hittar i bergen i höglandet. En bra plats att njuta av dessa landskap är vid en av Skottlands djupaste sjöar – Loch Ness, som ligger beläget på gränsen till höglandet.

Via kanaltunneln från Sangatte i Frankrike eller färjor från Göteborg kan man ta sig till Storbritannien och vidare till Skottland med bil om man vill göra en bilsemester.

Japan – en kulturell oas i Stilla Havet

Det älskade landet Japan består av en en grupp öar i Stilla Havet som ligger öster om den euroasiska landmassan. På fastlandssidan väster om det Japanska havet ligger Ryssland, Kina och Koreahalvön. Nationen Japan består av fyra större öar, Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku, och cirka 6 800 mindre öar. Totalt bor cirka 127 miljoner människor i Japan, på landets sammanlagda 377 835 km^2 stora yta, vilket gör det till ett av jordens mest tätbefolkade länder. På grund av sin placering mellan de tektoniska plattorna Stillahavsplattan och de euroasiska plattorna är tre fjärdedelar av Japans yta obeboelig på grund av branta berg, djupa raviner och täta skogar.

Ända sedan 35 000 år f. Kr har Japan bebotts av människor vilket har skapat ett unikt och något isolerat kulturarv. Cirka 660 år f.Kr grundades kejsardömet Japan enligt de historiska och mytologiska skrifterna Nihonshoki och Kojiki som skrevs på 700-talet. Efter det leddes landet av en kejsare som ansågs ha fått mandat från de gudar som man trodde hade skapat Japan. Under den japanska medeltiden vid slutet av 1100-talet skapades den berömda krigarklassen samurajerna som skulle komma att få en stor betydelse för Japans kultur och självbild. Från 1800-talet och framåt blev Japan allt mindre isolerat och allt mer moderniserat och förmöget tack vare handeln med östasien och Amerika. Vill man resa till Japan idag som europé behöver man som tur är oftast inte ansöka om visum om man inte ska stanna längre än 90 dagar.

Turismen frodas i Grekland

Även om den ekonomin i Grekland har drabbats hårt av den så kallade “eurokrisen”, frodas turismen i det soliga landet vid Medelhavet. Grekland är ett unikt beläget land som gränsar till Albanien, Bulgarien, Makedonien och Turkiet, och vars landskap består till stora delar av bergsområden och floddalar. Kring Greklands kust gör medelhavsklimatet att somrarna är varma och vintrarna är milda, medan Greklands bergstrakter och högland har heta och torra somrar och kalla och snöiga vintrar.

År 2009 bestämde över 19 miljoner turister sig för att resa till Grekland, vilket skapade cirka 15 % av landets BNP. Dels tack vare sitt vackra läge i Medelhavet och dels tack vare sin unika historia och sitt rika kulturarv. De första grekiska invåndarna levde under grekiska bronsåldern som uppstod redan 3600 f. Kr. på ön Kreta, vilken pågick ända fram till ca 1 000 f. Kr. Antikens Grekland tog sin början runt 800 f. Kr, och pågick i cirka 1 000 år. Det var under denna tid som det grekiska alfabetet, de olympiska spelen, filosofin, matematiken och astronomin växte fram.

En av de mest populära anledningarna till att resa till Grekland är för att uppleva de vackra öarna vid Medelhavet. Av dessa är Kreta, Korfu och Santorini tre av de mest populära resmålen.

Upplev regnskog, karnevaler och fotboll i Brasilien

Brasilien är både till ytan och antal invånare Sydamerikas största land. Brasilien är också det enda landet i Sydamerika där man talar portugisiska. Tack vare sitt läge vid ekvatorn har Brasilien en medeltemperatur på över 18 grader i de sydliga delarna av landet och ett berömt tropiskt klimat som bland annat har gett upphov till Amazonas regnskog.

Amazonas är ett enormt tropiskt område som täcker stora delar av Brasilien och flera andra länder i Sydamerika. Med en yta på över 5,5 miljoner km^2 utgör regnskogen i Amazonas en tredjedel av jordens totala regnskogsmarker, vilket är större än hela Indien.

En annan anledning till att miljontals människor väljer att resa till Brasilien varje år är för att uppleva den berömda karnevalen i Rio de Janeiro som hålls varje år före påskfastan. Nästa Rio-karneval går av stapeln söndagen den 14:e februari 2012. Rio de Janeiro är också en väletablerad fotbollsstad i Sydamerika, och är bland annat Ronaldos hemstad. År 2014 kommer finalmatchen i Världsmästerskapet i Fotboll att spelas på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro.