Åka på stormsafari

0 Comments

En av de roligaste resorna jag gjort i mitt liv var nog till USA förra sommaren då jag åkte på så kallad Storm chasing eller Tornado chasing. Det går att göra organiserat nuförtiden och innebär att man åker en grupp av resenärer tillsammans med en resebyrå som har metereologer och andra väderkunniga och letar efter stormar, tornados och gigantiska oväder.

En stormsafari (som det också kallas) brukar pågå i allt från ett par dagar till två veckor. Man följer en väderprognos som guiden sätter upp och följer väderfronterna för att hamna i läge för de områden där det är högst sannolikhet för att få stora ovädersutbrott. Väl på plats så använder guiden en radar för att se i närområdet vilka moln som är på väg att “explodera” och bli riktiga ovädersmoln. När molnet nått en viss grad av storlek, rotation och karaktärestik så åker man ut och placerar sig i riktningen för det håll molnet är på väg.

Har man sedan tur utvecklas stormen till ett ordentligt oväder och i bästa fall innehållandes en tornado (eller tromb). Det finns dock många konstellationer och saker som kan hända som är minst lika fascinerande, en mäktig supercell, starka vindar, enormt stort hagel mm.

Att åka på tornadosafari är något som verkligen rekommenderas för den äventyrslystne. Det är inte billigt och man måste flyga till USA tur och retur, men det är verkligen värt det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *