Dyka med vithajar i Sydafrika

0 Comments

Det har varit “Shark month” på Discovery channel (eller om det är Animal planet) hela månaden – även om jag tycker det är ganska intressant så har jag ändå mest bläddrat förbi kanalen. Det påminner mig dock om en riktigt trevlig upplevelse jag hade i Sydafrika förra året.

Jag var i Sydafrika i två veckor för att skriva artiklar och ta foton och besökte bland annat Kapstaden, åkteGarden route, besökte vingårdarna i Stellenbosch (Uva Mira!!) men det ballaste av allt var nog det jag gjorde i Gaansbaai.

Gaansbaai är en ort i sydvästra Sydafrika, några timmars resa ifrån Kapstaden, som är känt för att man kan dyka med vithajar där. Det går ut på att ett antal turister åker ut med en guide i en båt som är utrustad med speciella metallburar. Man stannar sedan vid en plats som har gott om vithatajar och dessa metallburar sänks sedan ned längs med båten

Först börjar man med att slänga ut fiskrester i vattnet för att locka till sig hajarna. När de kommer närmare så hoppar man ner i burarna och ned i det iskalla vattnet (man har våtdräkt). Man har cyklop men inte snorkel då man hela tiden befinner sig vid vattenytan.

Därefter leder guiden hajarna in framför buren genom att röra ett bete fram och tillbaka – ofta kommer hajarna så nära som en meter – en magnifik upplevelse.

Sydafrika har många liknande natur och djur-upplevelser och många äventyr går framförallt att upplevas kring Garden Route – rekommenderas starkt!

Besök gärna MittSydafrika.se för mer info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *