Skövde Kulturhus

0 Comments

Skövde är en stad vars kulturhus anses vara det första riktiga kulturhuset i Sverige. I kulturhuset finns en rad olika kulturella inslag så som bibliotek, biograf, konsthall och teater.

Konsthallen
Hallen öppnades i samband med att kulturhuset invigdes 1964 och har ett mindre galleri samt ett rum för film. I hallen står samtidskonsten i centrum där både separat- och samlingsutställningar finns att se. Dessutom finns andra konstformer att se på så som dans, musik och film. Det erbjuds alltid regelbundna visningar för de som är intresserade av att se levande konst.

Konstmuseet
Museet öppnades 1995 och består av två plan där det är utställningar, samt ett tredje plan där en konstverkstad finns. Det är främst Svenska konstnärers verk från tidigt 1900-tal till nutid som går att se på, alla med en stor variation av konstnärliga uttryck. Vissa delar av museet erbjuder tillfälliga utställningar, konserter och föreläsningar. Några av de konstnärers verk som går att finna på museet är Lars Lerin, Vera Nilsson och Sigrid Hjertén.

Bibliotek
Skövdes Stadsbibliotek ligger i Skövde Kulturhus. Där kan man låna både böcker, filmer, cd och även boka tid vid datorer. Dessutom kan man släktforska på biblioteket. För tillfället så är Stadsbiblioteket under ombyggnad, vilket gör att verksamheten sprids ut på de mindre biblioteken i staden. Ombyggnationerna beräknas vara färdiga hösten 2016.

Evenemanglokaler
Det finns tre lokaler som hyrs ut för olika evenemang, konferenser och liknande och alla ligger i närhet till hotell i Skövde som du kan läsa mer om här. Freja, Valhall och Balder är namnen på dessa. De tre lokalerna kan man även kombinera med de andra lokalerna om utbud finns och det inte krockar med andra föreställningar eller liknande.

Teater
Stadsteatern ligger även den i Skövde Kulturhus. Faktum är att Skövde är en av de största teaterstäderna utanför storstäderna. På teatern går det att se olika gästbesök samt uppsättningar av lokala teatersällskap. Utöver teater så används lokalen även för dans, konserter och det går även att hyra teatern för konferenser, kongresser och liknande.

Biograf
Biograf Odeon är inte bara stadens, utan länets, modernast biograf och konferenslokal. Varje år visar över 250 filmer och ett 50-tal satelitvisningar på Odeon. Det går även att använde lokalen för konferenser, föreläsningar och liknande. Något som är unikt för Biograf Odeon är att de varje år i november anordnar en årlig filmfestival.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts