Örebro stadspark

0 Comments

Om man som turist vill känna sig lite mer som en ”Örebroare”, så är en bra början att besöka Stadsparken. Där kan man strosa, picknicka, gå på konsert eller bara njuta av dess skönhet. För den leksugna är det ett hett tips att ta med ett kubbspel eller liknande, då det också är en aktivitet som enkelt går att utföra. Så, Central Park och Hyde Park kan vänta – Örebros oas bjuder upp till starkt motstånd!

Stadsparkens historia

Initiativtagare och, enligt vissa, grundare var auditören M. E. Bäckström. Det var han som år 1862 grundade ”Trädplanterings- och Trädgårdsföreningen i Örebro”. Året därpå så köpte man marken och platsen där man idag hittar Stadsparken i Örebro.

Efter det så anställde man en trädgårdsmästare och det dröjde inte länge innan både träd och buskage planterades. Platsen utvecklades mer och mer och 1971 tog kommunen över ansvaret för den. Idag har området, som är beläget vid Svartån, flera olika avdelningar. Ett axplock av dessa avdelningar är magnolialunden, rosgården och rhododendronparken. Allihop bidragande faktorer till att parken 2004 utsågs till Sveriges vackraste!

Övrigt

Det som är denna stadsoas charm är att det finns så mycket att göra i den, för både stora och små. De sistnämnda har faktiskt sin egen fristad i ön Stora Holmen, som ligger alldeles bredvid. Dit kan man ta sig med bland annat en roddfärja vid namn Wiktoria. Perfekt aktivitet för barnfamiljen!

För den som inte känner sig lockad av Stora Holmen så kanske Örtagården är något. I den finns en staty av Örebros stolthet Kajsa Warg, men såklart också örter. Denna avdelning bör besökas om man är intresserad av mat eller örter i allmänhet.

Sist men inte minst så är det som främst bör framhållas att det är en plats där man själv kan bestämma aktiviteter. Alltså en park med många möjligheter som bara väntar på att få underhålla sina besökare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts