Mer än bara whiskey och golf

0 Comments

Skottland är självstyrande riksdel inom kungariket Storbritannien, som gränsar till England i Söder, Nordsjön i öster, Atlanten i norr och väster samt Nordkanalen och Irlänska sjön i sydväst. Landet upptar den norra delen av ön Storbritannien och består förutom av den stora landsmassan på fastlandet av över 790 öar av olika storlekar. På den 78 772 km^2 stora skotska landytan bor cirka 5 000 000 människor.

Klimatet i Skottland är i stora drag milt med temperaturer som sällan går under noll på vintern och över tjugo på sommaren. Men den västra delen av landet anses i allmänhet ha svalare, blåsigare och regnigare somrar än den östra delen. I de östra och södra delarna av landet ligger låglandet där den största delen av befolkningen bor, bland annat i huvudstaden Edinburgh, medan det bergiga höglandet ligger i de norra och västliga delarna.

Förutom för att besöka de många unika whiskydestillerierna och vackra golfbanorna är det värt att resa till Skottland för att se de magnifika landskapen som man hittar i bergen i höglandet. En bra plats att njuta av dessa landskap är vid en av Skottlands djupaste sjöar – Loch Ness, som ligger beläget på gränsen till höglandet.

Via kanaltunneln från Sangatte i Frankrike eller färjor från Göteborg kan man ta sig till Storbritannien och vidare till Skottland med bil om man vill göra en bilsemester.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Åland

Vi har ett sommarställe på Åland sedan gammalt och det…